Glaukom - povišeni očni pritisak


 

Glaukom je hronična i progresivna bolest (optička neuropatija), која oštećuje vidni živac i dovodi do poremećaja u vidnom polju, do oštećenja oštrine vida, pa i do slepila. Glaukom nastaje kad se pritisak očne vodice (tečnosti koja se nalazi unutar oka) poveća na više od 22 mmHg. Srećom, može se otkriti vrlo rano, što omogućava da se, u većini slučajeva, očni pritisak stavi pod kontrolu, a dalji gubitak vida zaustavi.

 

Postoje dve osnovne vrste glaukoma i to su:

Primarni i sekundarni glaukom (sekundarni nastaje kao posedica nekog drugog oboljenja na oku). Primarni glaukom može biti :

1. Simpleks glaukom(Glaucoma simplex) ili glaukom otvorenog komornog ugla, koji je najčešći

2. Angularni glaucoma(Glaucoma angulare) ili glaukom zatvorenog komornog ugla Istraživanja su pokazala da je rano otkrivanje i lečenje glaukoma, pre nego što bolest dovede do oštećenja vida, najbolji način za njenu kontrolu.

Ukoliko spadate u neku od grupa sa povećanim rizikom za oboljevanje, oftalmološki pregled treba da obavite bar dva puta godišnje.

 

Faktori rizika za nastanak glaukoma su:


Povišen očni pritisak (jedini poznati faktor na koji može da se utiče)

Starost (češće se javlja kod osoba starijih od 45 godina)

Porodična anamneza i nasleđivanje

Miopija (kratkovidost) Hipermetropija (dalekovidost)

Bolesti retine (posebno okluzija centralne vene retine)

Sistemske bolesti (posebno dijabetes, migrene I loša cirkulacija)

 

Simptomi simplex glaukoma

Glaukom ne daje simptome sve dok se ne javi značajan gubitak vidnog polja, pa je rano otkrivanje bolesti od izuzetnog značaja. Oštećenje se razvija postepeno, zahvata oba oka (ali napreduje asimetrično i nejednako), i tek kasno u toku bolesti zahvata i centralni vid. Obolela osoba prvo gubi periferni vid - objekte pred sobom vidi oštro, ali predmete sa strane ne zapaža (ima utisak da gleda kroz tunel). Kod uznapredovalih i nelečenih glaukoma vremenom dolazi do potpunog slepila.

 

Simptomi angularnog glaukoma

Kod većine pacijenata koji imaju angularni glaukom, promene se sporo razvijaju kao i kod simplex glaukoma. Kod nekoh pacijenata može doći i do naglog skoka očnog pritiska koji prate, zamućenja vida (pojava raznobojnih haloa oko svetla, crvenilo oka, jaki bolovi u oku i glavoblja, praćena mučninom).Ovo je stanje koje se naziva Akutni napad glaukoma i zahteva hitnu pomoć oftalmologa, jer jako brzo dovodi do oštećenjavida i do slepila!

 

Terapija

Glavni princip lečenja glaukoma je snižavanje očnog pritiska. Lečenje može biti konzervativno, najćešće kapima za oči. Ukoliko se primenom lekova ne može dostići ciljni pritisak, primenjuju se dodatne laserske intervencije: NdYAG laser iridotomija i SLT (selektivna laser trabekuloplastika) ili hirurške metode: HFDS , TTR ili ugradnja šantova.

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic