Ablacija retine (mrežnjače)


 

Ablacija retine je odvajanje senzorne retine (deo retine odgovoran za primanje svetlosnih nadražaja) od retinalnog pigmentnog epitela. Ablacije mogu biti regmatogene ( rhegma- ruptura) i neregmatogene ( trakcione, serozne). Faktori rizika - kratkovidnost, nedostatak očnog sočiva – afakija,trauma - povrede oka, dugotrajna upala oka- panuveitis.

 

Simptomi koje primećuje pacijent


Kod nekih pacijenata, pre nego što dođe do pojave ablacije retine, javlja se niz specifičnih simptoma- zamućenja koja se kreću u vidnom polju, svetlucanja, 'munje'pri naglim pokretima oka. Nakon toga može slediti značajniji pad vida sa pojavom 'zavese'u vidnom polju ili zamućenjem vida. Ablacija retine može nastati i naglo, bez prethodne najave, sa iznenadnim padom vida.

 

Terapija


U slučaju da je došlo do ablacije mrežnjače terapija je u najvećem broju slučajeva hirurška. Potrebno je na vreme otkriti ablaciju mrežnjače, pogotovu ako nije zahvaćen centralni vid (odlepljena makula), jer se u tom slučaju postižu optimalni rezultati hirurgije

Ako je došlo do odlepljenja makule, hirurgijom se može postići anatomski zadovoljavajući rezultat, ali će povratak vidne funkcije u mnogome zavisiti od prethodnog stanja mrežnjače i vremena koje je proteklo od trenutka odlepljenja makule do hirurgije (što je makula duže odvojena, to je mogućnost postizanja zadovoljavajućeg funkcionalnog rezultata manja).

Smatra se da je optimalni period za hirurgiju u slučaju odlepljenja makule do 3 dana! Hirurška terapija se u najvećem broju slučajeva svodi na dve metode - spoljašnji pristup (serklaž), gde se ne vrši 'otvaranje oka', i vitrektomija pars plana, sa ili bez nekog oblika unutrašnje tamponade (gas, silikonsko ulje).

U slučaju serklaža, može postojati otežano ili bolno pokretanje oka postoperativno, uz promenu dioptrije zbog promene dužine osovine očne jabučice.

 

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic