Celofanska makulopatija / epiretinalne membrane


 

Macular Pucker

Makularni paker (preretinalna ili epiretinalnqa membrana, celofanska makulopatija) predstavlja oboljenje oka, odnosno predela žute mrlje, centralnog i najvažijeg dela retine. Etiologija razvoja bolesti je različita, najčešće je u pitanju odgovor na metaboličke promene staklastog tela ili imunološki odgovor u smislu zaštite retine u sklopu odvajanja staklastog tela od zadnjeg pola oka. Kao rezultat pomenutih promena, razvija se ožiljno tkivo u formi zadebljale membrane i njenog centripetalnog nabiranja u predelu žute mrlje, centralnog i najvažnijeg dela fotosenzitivnog tkiva retine.

Makula (žuta mrlja) obezbedjuje jasan centralni vid neophodan za svakodnevne aktivnosti kao što su čitanje, vožnja, jasno razaznavanje detalja. Makular Paker se manifestuje kao zamućenje i iskrivljenje centralnog vida. Iskrivljenost slike i 'talasasta' percepcija pravih linija su primarne tegobe koje pacijenti primećuju.

Oboljenje je progresivnog karaktera, iako vidna oštrina može ostati stabilna i duži vremenski period. Najčešće je zahvaćeno jedno oko ali nije retkost da se identična klinička slika kasnije pojavi i na drugom oku.

Za dijagnozu makularnog pakera se koristi niz dijagnostičkih procedura, koje podrazumevaju Amslerov test, pregled očnog dna u širokoj zenici nonkontaktnom lupom od 90 dioptrija, a obaveznaje i dodatna dijagnostika u formi okularne koherentne tomografije (OCT) žute mrlje.

Lečenje makularnog pakera, koji se manifestuje u blagoj formi, obično zahteva redovno oftalmološko praćenje. Medjutim, u slučajevima odmaklog narušavanja kvaliteta vida, a koji direktno utiče na svakodnevne životne aktivnosti, neophodna je hirurška intervencija. S obzirom da u razvijenoj formi oboljenja nikakve očne kapi, lekovi ili nutricioni suplementi ne mogu pomoći, hirurška intervencija je metoda izbora lečenja.

Mikroinciziona vitrektomija (MIVS 23G) sa pilingom ILM ( membrane limitans interne) spada u red najmodernijih operativnih zahvata. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji kapima, najmodernijim instrumentima i aparatima, a hirurški tim Specijalna bolnice Milmedic predvođen vitreoreinalnim hirurgom Prof.Dr Miroslavom Vukosavljevićem, svojim velikim iskustvom garantuje maksimalne rezultate ove vrlo delikatne intervencije

 

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic