Katarakta


 

Katarakta predstavlja zamućenje sočiva oka nastalo na osnovu morfoloških promena, koje dovode do obstrukcije prolaska svetla, a samim tim i pada vidne oštrine. Danas ovo oboljenje predstavlja čest uzrok smanjenja kvaliteta vida, pogotovu kod starije populacije ali i kod mlađih osoba.

Uzroci za nastanak ovog oboljenja su brojni, a katarakte se mogu svrstati u dve grupe, stečene i urođene. Najčešće stečene katarakte se razvijaju kao posledica biološkog starenja oka i to su senilne katarakte. Zamućenja sočiva mogu biti različitih karakteristika, po svojoj lokalizaciji, prebojenosti, tvrdoći sočiva itd.

U svakodnevnoj kliničkoj praksi dominiraju prednje ili zadnje subkapsularne katarakte, kortikalne i nuklearne katarakte. Protokom vremena katarakta po pravilu progresivno evoluira ka maturnoj katarakti, što dodatno smanjuje vidnu oštrinu a i otežava sam operativni zahvat uklanjanja iste /fakoemulzifikaciju/.

Iz tog razloga se može savetovati pacijentima da ne čekaju sa operativnim zahvatom 'dok katarakta ne sazri' što se u Specijalnoj bolnici MILMEDIC smatra prevaziđenim konceptom.

Katarakte su ćesti pratilac sistemskih i metaboličkih oboljenja, kao što je najčešće šećerna bolest /diabetes mellitus/. U ovom slučaju, operacija katarakte je preduslov za vizuelizaciju zadnjeg segmenta oka, kao i dalje lečenje /LPC horioretine/ pa se u takvim okolnostima savetuje da se sa intervencijom ne čeka. Sekundarne komplikovane katarakte se javljaju kao rezultat drugih primarnih očnih oboljenja, kao što su hronični uveitisi, glaukom, PEX sindrom, visoka kratkovidost ili retinitis pigmentosa. Traumatska katarakta nastaje kao posledica povreda oka i česta je kod mlađih ljudi.

Kongenitalne katarakte su urođene i najčešće se naslednog karaktera, u smislu genetskih mutacija, intrauterinih infekcija i slično.

Operacija fakoemuzifikacije (PHACO) sa ugradnjom intraokularnog sočiva je metoda izbora za operaciju katarakte. Vrhunski hirurški tim Specijalna bolnice MILMEDIC predvođen Prof.dr M.Vukosavljevićem, svojim velikim iskustvom, uz vrhunsku opremljenost Specijalna bolnice, predstavljaju garanciju uspešnog operativnog lečenja svih vrsta katarakte.

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic