Bešavna zadnja vitrektomija - MIVS


 

Savremena hirurška metoda koja se koristi u lečenju oboljenja zadnjeg segmenta oka, pre svega ablacije mrežnjače, dijabetičke retinopatije, ruptura žute mrlje i membrana žute mrlje (makule).

Zamišljena je da omogući pristup zadnjem segmentu oka preko samo- zatvarajućih (self-sealing) otvora na beonjači, veličine svega 0.62mm, čime se izbegava šivenje rane.

Time je  minimalizovana hirurški uzrokovana trauma, skraćeno  vreme operacije i ubrzan postoperativni oporavak pacijenta.

Metoda je dosta komforna za pacijenta i omogućava izvođenje operacije u lokalnoj anesteziji I kod najtežih oboljenja. oka.

Izgled oka posle MIVS 23G intervencije - prvi postoperativni dan, strelica pokazuje gde je bio ulaz na beonjači. Metoda se često naziva i ‘komarac tehnikom’, jer pacijent ne oseća veći diskomfor od ujeda komarca. Može biti kombinovana I sa PHACO hirurgijom ukoliko je to neophodno.

Slika gore - Najsavremeniji aparat Constelation (Alcon) koji se koristi pri izvođenju operacija bešavne zadnje vitrektomije