Bešavna zadnja vitrektomija - MIVS


 

Vitrektomija je jedna od najsloženijih mikrohirurških procedura koja je često i jedini terpijski izbor za mnoge bolesti zadnjeg segmenta oka. Postoji konvencionalna pars plana vitrektomija i mikroinciziona vitrektomija-MIVS 23G. U Milmedic klinici se izvode obe metode, ali je MIVS 23G standard, jer predstavlja najsavremeniju platformu za izvođenje vitrektomije.


OPŠTE INDIKACIJE ZA VITREKTOMIJU SU:

-Hemoftalmus (krvarenje u vitreusu)

-Proliferativna dijabetesna retinopatija

-Ablacija retine (trakciona ili regmatogena)

-Oboljenja žute mrlje (epiretinalne membrane, rupture makule)

-Vitreo-makularne proliferacije, ožiljci na retini

-Komplikovana operacija katarakte, gde postoje zaostali fragmenti sočiva koje treba izvaditi iz oka

-Strana tela nakon povreda oka

-Endoftalmitis (ozbiljna infekcija oka), itd.


KAKO SE IZVODI VITREKTOMIJA?

Oku se pristupa kroz tri mala otvora na beonjači, kroz koje se ubacuju minijaturne sonde, a kroz njih se u oko uvode instrumenti za vitrektomiju: hladno svetlo, infuzioni port koji koristi da zameni tečnost u oku sa slanim rastvorom i da se održi odgovarajući pritisak u oku i vitrector koji uklanja zamućenja, krv, fibrozne membrane i trake iz staklastog tela na kontrolisan način. Na taj način se relaksira mrežnjača od trakcije i vraća na svoje mesto (ukoliko je odlepljena). Mrežnjača se pričvršćava endo laser fotokoagulacijom za vaskularni sloj. Kod najtežih slučajeva kad je potreban dodatni pritisak na mrežnjaču, nakon vitrektomije i endolasera u unutrašnjost oka se ubacuje gas ili silikonsko ulje, da bi bolje prionula uz sudovnjaču.


Pristup zadnjem segmentu oka je omogućen preko samo-zatvarajućih (self-sealing) otvora na beonjači, veličine svega 0.62mm, čime se izbegava šivenje rane.

Time je  minimalizovana hirurški uzrokovana trauma, skraćeno vreme operacije i ubrzan postoperativni oporavak pacijenta.

Metoda je dosta komforna za pacijenta i omogućava izvođenje operacije u lokalnoj anesteziji i kod najtežih oboljenja oka, uz dobru internističku pripremu pacijenta.


USPEŠNOST OPERACIJE

Većina pacijenata koji imaju vitrektomiju će razviti kataraktu (zamućenje u sočivu oka) ranije nego što bi je dobili inače. To se dešava zbog metaboličkih promena u sočivu. 

Ako katarakta već postoji u tom slučaju vitrektomija se kombinuje sa PHACO hirurgijom (Phaco+MIVS)

U zavisnosti od dužine trajanja osnovne bolesti (dijabetička retinopatija, ablacija itd.), bez obzira na postignut anatomski uspeh, može se desiti da se ne postigne optimalni funkcionalni uspeh, te je veoma bitno da se pacijent na vreme javi svom oftalmologu.


UPUSTVO NAKON VITREKTOMIJE

Najvažniji faktor koji određuje stopu oporavka i konačan ishod operacije jeste preoperativno stanje oka tj. mrežnjače. Drugi važan faktor je Vaša sposobnost da se pridržavate postoperativnih uputstava.

-Očekujte da će Vaš vid biti zamagljen nekoliko nedelja posle operacije 

-Očekujte da će Vaše oko biti osetljivo, otečeno i crveno zog prirode operacije

-Biće Vam propisana kombinacija kapi za oči, koje treba stavljati u operisano oko radi sprečavanja infekcije i smanjenja upale.

-Ako je u Vaše oko u toku operacije ubačen gas ili silikonsko ulje, neophodo je da se pridržavate uputstva o pozicioniranju glave, sa licem na dole.

Kontrole se vrše obavezno sutradan nakon operacije, zatim za 7 dana i svaka dalja kontrola prema dogovoru sa vitreoretinalnim hirurgom. 

Ukoliko je u oko ubačeno silikonsko ulje, najverovatnije će biti potrebna još jedna operacija, evakuacija silikonskog ulja, najmanje tri meseca od vitrektomije. Bitno je napomenuti da silikonsko ulje u oku menja diotriju ka plusu, pa će postoperativno vid biti zamućen dok se ulje ne izvadi iz oka.

Milmedic klinici radi iskusan tim vitreoretinalnih hirurga na čelu sa Prof. Dr Miroslavom Vukosavljevićem i Ass dr Nenadom Petrovićem.

Slika gore - Najsavremeniji aparat Constelation (Alcon) koji se koristi pri izvođenju operacija bešavne zadnje vitrektomije.


 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic