Laser fotokoagulacija


 

Laser fotokoagulacija (LFC) je metoda koja koristi toplotnu energiju lasera kako bi se terapijski delovalo na oštećenu retinu.

Koristi se za lečenje poremećaja krvnih sudova retine (najčešće kod dijabetične retinopatije, okluzije krvnih sudova retine) i komplikacija na krvnim sudovima kod uveitisa. Takođe, koristi se kod terapije perifernih degeneracija retine kod miopije, kod lečenja rupture retine, kod ablacije retine u sklopu vitrektomije itd.

LFC laser deluje tako što se na retini stvaraju mikro ožiljci veličine 50-400 mikrona, kojima se zapravo, retina priljubljuje uz sudovnjaču i na taj način se retini obezbeđuje bolja ishrana i snabdevanje kiseonikom.

To omogućava smanjenje otoka tkiva i oporavka žute mrlje, dolazi do povlačenja neovaskularizacija i sprečava se stvaranje novih krvnih sudova na retini.

Tok intervencije:

- intervencija je kratkotrajna i bezbolna,
- izvodi se u ambulantnim uslovima u lokalnoj anesteziji kapima,
- potrebno je samo da zenice budu proširene, što se postiže ukapavanjem kapi u oči u ambulanti, 20 min pre intervencije,
- koriste se specijalne lupe koje onemogućavaju treptanje pacijenta u toku izvođenja intervencije,
- pacijent nakon intervencije je u mogućnosti da odmah ide kući i nastavi sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima,
- posle intevencije se primenjuje terapija kapima,
- određena patološka stanja zahtevaju izvođenje tretmana u više seansi.

Milmedic klinika poseduje najmoderniji laserski aparat (zelenog spektra) vrhunskih performansi, a Prof. dr Miroslav Vukosavljević sa svojim timom i velikim iskustvom predstavlja garanciju vrhunskog lečenja.

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic