Pregledi pacijenata


 

1. Oftalmološki pregled 

Oftalmološki pregled lekara specijaliste uključuje pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, merenje očnog pritiska i određivanja vidne oštrine.


2. Oftalmološki pregled prevremeno rođene dece

Prevremeno rođena deca mogu imati različite zdravstvene probleme koji su veći i učestaliji što je trudnoća kraće trajala. Jedan od tih problema je i tzv. retinopatija prematurireta (ROP).

Znaci ROP-a otkrivaju se pregledom očnog dna bebe, na široku zenicu. Naime, za to posebno obučeni očni lekari, posebnim aparatom koji se naziva indirektni oftalmoskop, kroz proširenu zenicu oka bebe, pomoću lupe odgovarajuće dioptrije, sagledava stanje na očnom dnu.

Praćenje pacijenata (skrining) se vrši kod svih prevremeno rođenih beba rođenih pre 37. nedelje gestacije i/ili sa telesnom masom manjom od 2000 grama. Takođe, program skrininga obuhvata i decu koja su rođena u nekom od oblika porođajne asfiksije kao i decu koja su lečena primenom kiseonika ili su bila na mehaničkoj ventilaciji. Pregledi se ponavljaju svakih 7-14-21 dana, u zavisnostii od stepena razvoja oboljenja, sve do potpunog razvoja krvnih sudova mrežnjače. Obično je potrebno od 4-8 pregleda.

Preglede prevremeno rođenih beba u Milmedic klinici obavlja Doc. Dr Dejan Rašić.

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic