Keratokonus


 

Keratokonus je degenarativno i progresivno očno oboljenje, koje se manifestuje razvojem konučnog oblika rožnjače, stromalnim istanjenjem i njenom protruzijom.

U skoro svim slučajevima bolest je obostrana, a po pravilu klinička slika je izraženija na jednom oku.

Prve senzacije vezane za pojavu oboljenja se najčešće javljaju tokom puberteta ili tokom dvadesetih godina života, kada se dijagnoza najčešće i postavlja.

Dijagnosticke procedure koje su neophodne za dijagnostiku i praćenje progresije keratokonusa su, pored standardnog oftalmološkog pregleda, i pregled Oculyzer kornealnim topografom, koji veoma precizno registruje i najmanje promene u zakrivljenju rožnjače i istanjenju stromalnog tkiva.

Pomenute strukturalne promene rožnjače dovode do pojave manifestne distorzije predmeta u vidnom polju, udvajanja slike sa pojavom 'ghost images' i uopšteno smanjenjem vidne oštrine obolelog oka.

Kod početnih stadijuma keratokonusa, zadovoljavajuća vidna oštrina se može postići korekcijom naočarima, ali naročito uspešno GP cone kontaktnim sočivima.

Međutim, ukoliko je progresija bolesti evidentna, kao rešenje nameću se hirurški pristupi, i to u formi Intact intrakornealnih prstenova, kornealnog cross-linkinga i keratoplastike kao konačnog rešenja.

Kornealni cross-linking je moderna metoda izbora lečenja keratokonusa početnih i srednjih faza progresije, a zbog svoje minimalne invazivnosti i velike efikasnosti može se preporučiti kao bezbedan i efikasan način ograničavanja progresije keratokonusa i posledičnog pada vidne oštrine.

U Specijalnoj bolnici MILMEDIC metoda cross-linking /CXL/ sa upotrebom kapi riboflavina i UV lampe, a sa ciljem jačanja stromalnog matriksa rožnjače, uspešno se primenjuje, a veliko iskustvo hirurškog tima koji predvodi Prof.dr M.Vukosavljević je garancija dobrih postoperativnih rezultata.

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic