HFDS - High Frequency Deep Sclerotomy


 

Visoko frekventna duboka sklerotomija


Visoko frekventna duboka sklerotomija (ab interno) je moderna hirurška metoda izbora za lečenje glaukoma otvorenog ugla, čije su glavne karakteristike i prednosti inovativnost i minimalna invazivnost. Intervencija je lako primenljiva i praktično bezbolna, a izvodi se u lokalnoj anesteziji kapima.

Intervencijom se postiže značajno smanjenje intraokularnog pritiska (IOP-a) kod glaukoma otvorenog ugla. Koristeći energiju bipolarne visoke radio-frekvencije, formira se šest tačaka duboke sklerotomije koje značajno smanjuju otpor oticanju očne vodice iz prednje očne komore. Otvori sklerotomije prolaze kroz trabekulum u Schlemm-ov kanal i ulaze do 1mm u skleralno tkivo gde se završavaju. Prilikom izvođenja metode, koristi se sonda sa specijalno formiranim vrhom od platine.

Pozicioniranje vrha sonde se postiže vizuelnim navođenjem putem operacionog mikroskopa i kontaktnog Goldmann-ovog 'triple mirror' sočiva, sa ciljem vizuelizacije iridokornelnog ugla. Ciljana zona za aplikaciju tačaka duboke sklerotomije se primarno nalazi u nazalnom delu iridokornelnog ugla, suprotno od temporalne kornealne incizije koja predstavlja mesto ulaska sonde u oko.

Intervencija se uspešno može kombinovati i sa hirurgijom katarakte (fakoemulzifikacija), nakon pozicioniranja intraokularnog sočiva i suženja zenice, na kraju intervencije.

Takođe, HFDS se lako može primeniti i kao pojedinačna procedura. Intervencija se izvodi u lokanoj anesteziji kapima, praktično je bezbolnog karaktera, vrši se uz primenu najmodernijih viskoelastičnih supstanci i sonde vrhunskog kvaliteta. Zahvat je naročito pogodan za pacijente jer se vrši poliklinički, u sklopu jednodnevne hirurgije. Po pravilu, jedna intervencija resave problem postojanja povišenog intraokularnog pritiska. U retkim slučajevima kada šest otvora duboke sklerotomije nisu dovoljni za regulaciju očnog pritiska, intrevencija se može ponoviti.

Neke od prednosti HFDS intervencije su i kratko vreme trajanja zahvata, uspešnost kod dominantne većine pacijenata, trenutna efikasnost i dugotrajan efekat sniženja intraokularnog pritiska, kao i vrlo retke komplikacije. Rezultati su trenutni a očni pritisak najčešće nastavlja da se smanjuje tokom sledećih šest meseci.

Evropske desetogodišnje studije praćenja dugotrajne kontrole očnog pritiska nakon primene ove metode pokazuju da se u ogromnoj većini slučajeva, oko 80%, postiže stabilizacija i normalizacija očnog pritiska, bez dodatne antiglaukomatozne terapije kapima ili drugom terapijom.

Budućnost oflatlmologije je u minimalno invazivnoj hirurgiji, bilo da se radi o glaukomu, katarakti ili retinalnoj hirurgiji, mali hirurški rez smanjuje vremenski period rehabilitacije i unapređuje priliku za ispunjenje pacijentovih želja i očekivanja.

Iskustvo hirurškog tima Milmedic klinike, predvođene Prof.Dr Miroslavom Vukosavljevićem, sigurna je garancija uspešnosti ove metode.


TTR


Trabekulektomija (filtraciona hirurgija) je operativni zahvat koji se primenjuje u sklopu lečenja glaukoma otvorenog ili suženog ugla.

Može biti kombinovan sa medikamentoznom ili laserskom terapijom. Po pravilu izaziva značajan pad intraokularnog pritiska.

Suština intervencije je u hirurškom otvaranju drenažnog kanala kroz skleru, a ispod konjunktive, putem kojeg je moguće osloboditi oko viška očne vodice i intraokularni pritisak, na taj način, držati pod kontrolom.

Filtraciono jastuče je smešteno gore, na 12h ispod gornjeg kapka i potpuno je neprimetno. Operacija se vrši u lokalnoj anesteziji i bezbolna je.


Ugradnja implanta


U okolnostima kada glaukom nije kontrolisan na zadovoljavajući način, putem medikamentnog lečenja kapima ili nakon laser intervencija kao što su NdYAG laser iridotomija ili Selektivna Laser Trabekuloplastika (SLT), kao i nakon filtrirajućih operativnih zahvata (trabekulektomija), kao rešenje se pojavljuje primena drenažnih implanta kao metoda izbora.

Drenažni implanti starije generacije (Molteno, Ahmed) se sastoje od silikonskih cevčica sa ili bez valvule, koje omugućavaju pasivno oticanje očne vodice iz prednje očne komore u episkleralni prostor, što dovodi do smanjenja očnog pritiska i samim tim, regulacije glaukoma.

Moderniji pristup, koji se i primenjuje u Milmedic klinici kao metoda izbora, se bazira na ugradnji ExPRESS™ mini šanta, kod glaukoma koji nisu adekvatno regulisani drugim terapijama, kao i kod nekomplikovanih glaukoma.

Uređaj sa valvulom se postavlja uspod skleralnog flapa tokom intervencije modifikovane trabekulektomije.

Operacija po pravilu daje veoma uspešno smanje intraokularnog pritiska, koji dugoročno biva uspešno stabilizovan. Sama intervencija je praktično bezbolna i vrši se u lokalnoj anesteziji kapima, pacijent istog dana odlazi na kućno lečenje, a efekat se postiže skoro trenutno.

Mogućnost za pojavu komplikacija je minimalna, a ExPRESS™ mini šant je napravljen od vrhunskih materjala što mu obezbeđuje praktično neograničeno trajanje.

Hirurški tim Milmedic klinike ima značajno iskustvo vezano za operacije glaukoma, a ugradnja mirko šanta, zbog svoje efikasnosti, nameće se kao metoda izbora i mi je preporučujemo sa punim poverenjem.

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic