Makula - žuta mrlja


 

Makula - žuta mrlja je centralni deo retine (mrežnjače), koji se još naziva i centar jasnog vida. U makuli –žutoj mrlji najveća je koncentracija receptora za boje i oblike i upravo se u tom delu retine stvara precizna slika oblika i boja, kada gledamo predmete u daljini i u blizini.

Svi poremećaji ovog dela mrežnjače dovode do poremećaja centralnog vida kao što su: nejasan vid na daljinu i na blizinu, iskrivljene slike predmeta, problem sa čitanjem (slova su iskrivljena ili nedostaju), slabiji osećaj za boje i kontraste. Uzroci bolesti, kao i mogućnosti lečenja su različiti u zavisnosti odtipa oboljenja.

 

STARAČKA DEGENERACIJA MAKULE


Staračka degeneracija makule je oboljenje makule koje je vezano za stariju populaciju i predstavlja jedan od vodećih uzroka slepila kod osoba starijih od 65 godina. Vezano je za degenerativne procese u organizmu povezane sa starenjem, pre svega za oslabljenu cirkulaciju u celom telu pa i u oku. U tkiva dospeva manja količina kiseonika i hranljivih materija, zbog čega vremenom dolazi do raznih poremećaja i oštećenja. U oku je makula posebno osetljiva na poremećaje cirkulacije i sklona je oštećenjima.

Za ovo oboljenje često se koriste i drugi nazivi i različite skraćenice, kao npr. senilna makularna degeneracija (SMD), a zbog široke upotrebe engleskog jezika u svetu, prihvaćen je engleski izraz Age Related Macular Degeneration (ARMD ili AMD).

 

Simptomi i znaci staračke degeneracije makule


U početku se jako teško primećuju, jer obično ne utiču na vid i asimetrični su.Tek kada se zatvori jedno, pa drugo oko, mogu se primetiti razlike u jasnoći vida između oba oka. Na rutinskom oftalmološkom pregledu, obično zbog propisivanja naočara , oftalmolog može primetiti rane promene u makuli, čime se stvara mogućnost da se reaguje na vreme i prevenira teže oštećenje oka.

Postoje dve forme staračke degeneracije makule : SUVA i VLAŽNA forma. U slučaju razvoja suve (neeksudativne) forme degeneracije makule dolazi do akumulacije celularnog depozita zvanog druze, koje se nakupljaju ispod retine i odižu je od zadnjeg pola oka. Ova forma napreduje sporo i gubitak oštrine vida je postepen. Teža forma staračke degeneracije makule, vlažna (eksudativna) karakteriše se urastanjem krvnih sudova ispod retine (odnosno žute mrlje), takođe dovodeći do njenog odignuća. Gubitak vida je brz i dramatičan. Rana faza bolesti može trajati različito dugo, često godinama, dok se nekada napredovanje dešava jako brzo, a manifestuje se znacima pogoršanja.

 

Simptomi napredovanja bolesti mogu biti sledeći :


- iskrivljene slike predmeta – metamorfopsije (pacijenti uočavaju nepravilnosti na pravim linijama npr.u okvirima vrata, prozora, ramovima slika i dr.)

- gubitak oštrine vida, pojava zasenčenih površina, mutnina i nejasnoća u centru vidnog polja tzv. centralni skotom, (može dovesti do nesigurnosti u kretanju i povećava strah za izlazak van poznatog prostora)

- gubitak kontrasta, promena boje i veličine predmeta na jednom oku (obično kada se slučajno zatvori drugo oko). Dešava se takođe, da ukoliko je slika na jednom oku jasna, mozak potisne sliku sa obolelog oka i pacijent nije svestan promena na drugom oku.

 

Koji su faktori rizika?


- Starenje - studije pokazuju da 10% populacije između 66. i 74. godine života ima znake bolesti u različitim stadijumima

- Porodična istorija, skoro polovina pacijenata koja ima bliske rođake kod kojih je manifestovana bolest, tokom vremena i sami će je dobiti

- Povećana izloženost ultraljubičastom zračenju (sunčevoj svetlosti)

- Druze žute mrlje

- Povišeni krvni pritisak (arterijska hipertenzija)

- Povišeni holesterol i trigliceridi

- Visok unos masti i nepravilna ishrana

- Oksidativni stres

- Pripadnost beloj rasi

- Pušenje cigareta

Prisustvo ove bolesti na jednom oku predstavlja rizik za nastanak istih promena na drugom oku u narednih 5 godina.

Lečenje vlažne forme AMD je primenom AntiVEGF terapija.

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic