Operacija katarakte


 


PHACO


Operacija fakoemulzifikacije (PHACO) sa implantacijom intraokularnog sočiva (IOL) je metoda izbora za odstranjivanje katarakte (sive mrene). U pitanju je ultrazvučni operativni zahvat sa malim rezom (kornealni tunel), kod kojeg nije potrebno ušivati ranu. Osim u slučajevima katarakte, fakoemulzifikacija se može koristi i kao intervencija refraktivne hirurgije i to za korekciju visokih dioptrija, značajnih astigmatizama, upotrebom toričnih intraokularnih sočiva, kao i pri korigovanju prezbiopije ('staračke dalekovidosti') specijalnim multifokalnim sočivima.

Osnovni princip je da se prirodno (najčešće zamućeno) sočivo uklanja, te se na njegovo mesto ugrađuje veštačko intraokularno sočivo, izrađeno od modernih polimernih materijala, adekvatne dioptrijske vrednosti. Cilj intervencije je da se postigne adekvatna postoperativna vidna oštrina, koja će u najboljoj mogućoj meri zadovoljiti svakodnevne životne potrebe pacijenta.

Svetski trend u oftalmološkoj hirurgiji je da se koristi fakoemulzifikacija sa implantacijom intraokularnog sočiva, kao metoda izbora. To je moderan pristup operaciji katarakte koji skraćuje vreme boravka pacijenta u ustanovi na jedan dan ("jednodnevna hirurgija"). Time se smanjuju troškovi lečenja, a i celokupni oporavak pacijenta je lakši i brži. Ubrzo nakon operacije, pacijent se može vratiti svojim normalnim životnim aktivnostima i poslu.

Prednosti PHACO metode su minimalni rez, značajno manja mogućnost komplikacija, manji ili nepostojeći postoperativni astigmatizam, brža i sveobuhvatnija rehabilitacija vida, kao i skoro trenutno poboljšanje ukupnog kvaliteta života pacijenta.

Konačna refrakcija se odredjuje nakon četiri nedelje od operacije.Na slikama se vide najmoderniji uređaji za operaciju katarakte (Centurion Alcon i Infiniti Alcon) koji se nalaze u Milmedic klinici


 

PRINCIP OPERATIVNOG ZAHVATA

Poznati američki oftalmolog Dr Kelman je otkrio i uveo u kliničku praksu metodu ultrazvučne fakoemulzifikacije 1967.godine, kada je i izveden prvi operativni zahvat. Nakon toga metoda je napredovala izuzetnim tempom. Aparati su tehnički usavršeni, rez na oku sveden na manje od 3mm, a izrađeni su i novi modeli malih i fleksibilnih intraokularnih sočiva. Aparati Milmedic klinike sa svojim performansama spadaju u svetski vrh savremene oftalmološke medicine.


PREOPERATIVNA PRIPREMA

Preoperativna priprema za jednodnevnu hirurgiju katarakte, između ostalog, podrazumeva i davanje lokalne anestezije i širenje zenice oka. Brojne su prednosti ovakvog pristupa. Oporavak vidne oštrine se dešava vrlo brzo nakon same operacije i pacijent se u kratkom roku vraća normalnim životnim aktivnostima. Mogućnost komplikacija je svedena na minimum. Pacijent je budan sve vreme tokom operativnog zahvata i u mogućnosti je da komunicira sa očnim hirurgom za vreme trajanja operacije ukoliko to želi.


OPERATIVNA TEHNIKA

U Milmedic klinici se slede najmoderniji svetski protokoli PHACO operacije. Implantiraju se foldabilna sočiva vrhunskog kvaliteta, premijum karakteristika, najmodernijih materijala i neograničenog su roka trajanja. Nakon završene operacije, pacijent se otpušta sa klinike do obavezne sutrašnje kontrole, od kada i započinje postoperativni protokol ukapavanja antibiotsko-kortikosteroidnih kapi u trajanju od mesec dana. Sve vreme postoperativnog prećenja, pacijent je u mogućnosti da obavlja svoje uobičajene živetne aktivnosti.

Sa poboljšanim kvalitetom života koji neupitno sledi nakon operacije katarakte u Milmedic klinici, naše najveće zadovoljstvo je srećan i zadovoljan pacijent.

 

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic