AntiVEGF terapija


 

Šta je anti-VEGF terapija?


Anti-VEGF lekovi  (Anti-vascular endothelial growth factor ) jesu lekovi koji se koriste kako bi se sprečilo svaranje novih krvnih sudova - neovaskularizacije u ishemičnom tkivu. Anti-VEGF lekovi zaustavljaju  rast novih krvnih sudova, čime se smanjuje rizik od krvarenja, curenja , stvaranja ožiljaka i daljeg gubitka vida.


Kako se primenjuje Anti-VEGF terapija?


Anti-VEGF lekovi se daju kao injekcija u staklasto telo (corpus vitreum). Injekcija se daje preko beonjače u operacionoj  sali. U oko se aplikuje lokalni anestetik u vidu kapi tako da je intervencija bezbolna. Samo ubrizgavanje leka u oko traje svega nekoliko sekundi i oseća se kao ubod komarca. Nakon toga se stavljaju kapi za oči , još nekoliko dana,  kao prevencija infekcije.
Lečenje je potrebno ponavljati  po određenoj šemi do stabilizacije vida i stanja u oku na kontrolnim pregledima. Obično se daju prve tri doze na svakih mesec dana, zatim za 6 meseci  i za godinu dana. Koliko će injekcija biti potrebno određuje oftalmolog  na osnovu nalaza i dodatne dijagnostike. Na kontrolnom pregledu se testira vid i radi kontrolni OCT kako bi se uporedilo stanje pre i nakon tretmana Anti-VEGF terapijom.


Koriste se za stanja:


- za vlažnu formu AMD-a
- za miopnu degeneraciju makule
- za dijabetesnu retinopatiju
- za okluziju vene centralis retine.

 

Šta je to vlažna (eksudativna) forma senilne degeneracije makule (AMD)?

Vlažna ili eksudativna forma staračke degeneracija makule je manje čest tip AMD-a . Skoro 90% pacijenata sa dijagnozom AMD-a ima suvu, a svega 10% njih ima vlažnu formu AMD-a. Vlažna AMD nastaje u toku procesa starenja kada zbog slabije cirkulacije u organizmu dođe do ishemije - nedostatka kiseonika i hranljivih materija u tkivima. Organizam reaguje tako što stvara nove krvne sudove koji bi trebalo da dodatno vaskularizuju ishemična tkiva. U oku, oni rastu ispod retine u predelu makule i nazivaju se horoidalna neovaskularizacija (choroidal neovascularization -CNV ). Ovi novostvoreni krvni sudovi su nestabilni, slabih i tankih zidova i skloni krvarenju i "curenju" , pa nažalost, dolazi do potpuno suprotnog efekta: tečnost izlazi kroz tanke zidove krvnih sudova i taloži se u tkivima, gde pravi edem(otok), pa otud i naziv vlažna forma. Krvarenje i eksudacija samo još više povećavaju ishemiju i dovode do daljeg oštećenja makule i stvaranja ožiljka. Zbog toga može doći do veoma brzog oštećenja, čak i gubitka centralnog vida. 

Najnovija i najefikasnija terapija horoidalne neovaskularizacije (CNV) kod AMD-a je anti-VEGF terapija. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su anti-VEGF lekovi efikasni u zaustavljanju oštećenja i poboljšanju vida kod pacijenata sa vlažnom formom AMD-a.

 

Šta je miopna degeneracija makule?


Patološka miopija predstavlja poseban vid kratkovidosti udružen sa degenerativnim promenama na mrežnjači koje mogu dovesti do oštećenja vida. Zbog toga što je kod miopa očna jabučica veća, mrežnjača je istanjena i može doći do pojave mikropukotina u njenoj osnovi , tzv. Bruhovoj membrani retine. Te pukotine predstavljaju stimulus za formiranje novih krvnih sudova u predelu sudovnjače oka , tzv. CNV-horoidalne neovaskularizacije (choroidal neovascularization). CNV se najčešće javljaju ispod makule, gde je mrežnjača najtanja i najosetljivija.Ovi krvni sudovi su kao i kod AMD-a, nestabilni, slabih i tankih zidova i skloni krvarenju i "curenju" . U početku su lezije kratkotrajne i obično prođu spontano i bez lečenja, ali ako se ponavljaju, dovode do stvaranja ožiljka, koji u sebi sadrži pigment (posledica krvarenja). Takav ožiljak se naziva Fuksova mrlja . Centralni vid je oštećen, javlja se metamorfopsija (iskrivljene slike), smanjena je osetljivost za boje i svetlo i ima lošu prognozu što se oštrine vida tiče.

Najnovija i najefikasnija terapija za CNV kod miopije je anti-VEGF terapija. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da su anti-VEGF lekovi efikasni u zaustavljanju oštećenja i poboljšanju vida kod pacijenata sa sa miopijom kod kojih postoje CNV.

 

Šta je dijabetesna retinopatija?


Dijabetesna retinopatija je oboljenje oka koje se javlja kod bolesnika sa dijabetesom sa lošom glikemijskom regulacijom. Razvija se godinama, a kada su promene jako izražene može doći do ozbiljnog oštećenja vida. Dijabetesna retinopatija nastaje kao posledica oštećenja zidova malih krvnih sudova i mikrocirkulacije retine, zbog povišenog šećera u krvi.

Kao posledica oštećenja nastaju krvarenja i "curenje" tečnosti iz krvnih sudova i deponovanje štetnog materijala u tkivo retine. Zbog toga nastaje loša ishranjenost i nedostatak kiseonika u tkivu, na šta je posebno osetljiva makula.

 

Postoje dva oblika dijabetesne retinopatije (DR):


Neproliferativna dijabetesna retinopatija predstavlja početak ove bolesti, kada oštećene arterije mrežnjače propuštaju plazmu i krvne elemente i na retini se javljaju tačkasta krvarenja, proširenja kapilara (mikroaneurizme), otok i čvrsti depoziti otpadnih materija nastalih zbog loše ishrane tkiva mrežnjače i nedostatka kiseonika (ishemija i hipoksija). Makula, koja je posebno osetljiva na ove promene, otekne i slabi vid, javlja se krivljenje slika, teškoće sa čitanjem i gubitak kontrasta (dijabetesna makulopatija).

Proliferativna dijabetesna retinopatija je težak stepen napredovanja dijabetesne bolesti oka kada se zbog masivne ishemije stvaraju novi krvni sudovi (neovaskularizacije -NV ), koji imaju jako slabe i tanke zidove sklone propuštanju tečnosti i krvarenjima. Tako nastaju otok, eksudati, veća krvarenja na mrežnjači i u staklastom telu sa naglim i dramatičnim gubitkom vida.

 

Rizični faktori za teška oštećenja vida od DR:


- Neregulisan šećer u krvi (HbA1c preko 8%)

- Povišen krvni pritisak preko 140mmHg

- Povišene masnoće u krvi

- Anemija

Najteži oblici dijabetesne retinopatije se leče na sledeći način:

1. Blagovremenim laserskim tretmanom mrežnjače tzv. Laserfotokoagulacija (LFK)

2. Anti-VEGF terapijom i vitreoretinalnom hirurgijom.

 

Šta je okluzija krvnih sudova u oku?


Okluzija krvnih sudova (arterija i vena), kao i u drugim delovima tela dovodi do infarkta tj. šloga oka. Nastaje kod ljudi koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom, cirkulacijom ili poremećajem zgrušavanja krvi. Najčešće je posledica stvaranja tromba, kada tromb opstruira lumen krvnog suda i prekida cirkulaciju. Može se javiti i u sklopu hipertenzije i ateroskleroze, kada zadebljale arterije pritiskaju vene i prekidaju protok krvi kroz njih.

Zbog svega toga dolazi do neishranjenosti i nedostatka kiseonika u tkivu retine. Nastaje ishemija retine, zbog čega se mogu razviti novi krvni sudovi (neovaskularizacije -NV ),koji imaju jako slabe i tanke zidove, sklone propuštanju tečnosti i krvarenjima u retini i staklastom telu. U slučaju okluzije vene centralis retine ove neovaskularizacije nastaju jako brzo i postoji opasnost od brzog nastanka neovaskularnog glaukoma sa ozbljnim oštećenjem vida (u roku od 100 dana).

 
Terapija je sledeća:

- Blagovremeni  laserski  tretman mrežnjače tzv. laser-foto-koagulacija (LFK), posebno nakon okluzije vene centralis retine

- Anti-VEGF terapija

   

U Milmedic klinici ova terapija se sa uspehom primenjuje, a Prof. Dr  Miroslav Vukosavljević, sa svojim timom i velikim iskustvom, predstavlja garanciju vrhunskog lečenja.

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic