Hirurgija tumora oka


 

Tumori oka i njegovih adneksa (kapci, vežnjača, suzni aparat, očna šupljina) su jedine bolesti u oftalmologiji koje ugrožavaju ne samo funkciju vida, što čine i mnoge druge očne bolesti, već i život pacijenta.

Bavljenje ovom složenom i raznovrsnom problematikom zahteva veliko kako oftalmološko tako i patološko znanje, dok je posebna i jedinstvena privilegija, da u svojstvu oftalmologa-kliničara i patologa-oftalmopatologa, posmatrate i proučavate istu promenu biomikroskopom i drugim aparatima uživo na bolesniku, a nakon hirurškog zahvata i pod mikroskopom.


Tumori očnih kapaka i vežnjače (konjuktive) su brojni i česti, poneki svakodnevni, što povećava značaj ovog problema, te dobro poznavanje ove oblasti čini neophodnim u svakoj praksi. Promenena ovim strukturama su vidljive i podjednako dobro dostupne i dijagnostički i terapijski. Gotovo svi tumori na ovim strukturama andeksa oka su izlečivi u svom početnom stadijumu, kako hirurški tako i drugim dostupnim metodama lečenja (zračna terapija, krioterapija, lokalna citostatska terapija, itd.) Većinom su benigni.


Tumori suznog aparata nisu česti. Od njih, najčešća struktura koja je zahvaćena ovom problematikom je suzna žlezda, a potom suzna kesa.


Tumori očne šupljine, orbite predstavljaju jedno od najsloženijih pitanja u oftalmoonkologiji, kako sa stanovišta dijagnostike, tako i lečenja. Pod pojmom “tumora” u najširem smislu te reči, podrazumeva se čitav niz procesa koji se odlikuju povećanjem zapremine mekog sadržaja u očnoj šupljini koju gradi koštana orbita.


Tumori oka, zbog činjenice da je očna jabučica u odnosu na celo telo veoma mali, a istovremeno vrlo važan organ složenog sastava i građe, zbog svoje raznorodnosti, zbog toga što se razvijaju u određenoj maloj zapremini okruženoj čvrstim fibroznim omotačem koji grade rožnjača i beonjača, kao i zbog velike razlike u sklonosti pojedinih tkiva oka ka stvaranju tumora, predstavljaju pravi dijagnostički i terapijski, hirurški izazov.

U Milmedic klinci se obavljaju sve vrste hirurškog odstranjivanja (ekscizije) tumorskih promena sa PH nalazom od strane Doc. dr Dejana Rašića.

 

 

 Imate neko pitanje za nas ?

Ukoliko imate nekih pitanja, slobodno nas kontaktirajte, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na svako!

+381 60 36 90 900

Radno vreme:

Ponedeljak-Petak:
9-17h

Subota:
9-15h

Nedelja:
Neradan dan

milmedic